APARTMAJI & SOBE V CENTRU VIPAVE

 
line decor

 

line decor
   
 
 

DOBRODOŠLI V VIPAVI

najstarejši most za Lanthierjevem dvorcem

 

Kakor Slovenija leži na sončni strani Alp, se tudi Vipava nahaja na sončni strani Vipavske doline, kar je zagotovo tudi eden izmed razlogov poselitve Ilirov in Keltov na tem območju v pred rimskem času. Od tu tudi izvor imena Vipava. Edina reka z deltastim izvirom v Evropi je ravno reka Vipava, zaradi česar mnogi imenujejo Vipavo kot slovenske Benetke (v Vipavi je namreč kar 25 mostov).

najstarejši most za Lanthierjevem dvorcem

Kjer tja na vipavsko stran, vrata burji se odpro... In res je tako, saj pri nas velja rek "da ima burja mlade". In prav ta burja je, po ljudskem izročilu, pomagala krojiti svetovno zgodovino z posegom v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki). Ta bitka velja za neposreden povod razpada rimskega cesarstva na dva dela. Kljub temu pa vipavska burja že stoletja ne more do živega vinski trti, ki ji ugodni vplivi sredozemske klime in rodovitna flišna tla ter znanje in ljubezen domačih vinogradnikov omogoča, da na njej zrase odlično grozdje, iz katerega nastajajo vsako leto vrhunska vina. O tem se velja prepričati.

O zgodovinski pomembnosti Vipave pa priča vrsta gradov. Tu je bilo več premožnih plemiških družin: Herbersteini, Thurni, Edlingi, Baumkirchnerji in zadnja plemiška rodbina Lanthierji. O njihovem obstoju pričajo razvaline Starega gradu nad Vipavo, grad Tabor, Lanthierjev dvorec v središču Vipave, z baročno podobo 18. stoletja ter v 17. stoletju zgrajen lovski dvorec Zemono, ki je danes ena redkih ohranjenih renesančnih stavb v Sloveniji. Za Vipavo so tudi zelo pomembni kamniti baročni dečki – putti, ki so "čuvali" grajski park, danes pa so razporejeni pred Lanthierjevem dvorcem.

grajski dečki - "putti" vipavski stari grad

Lanthierjev dvorec

Med posebne vrednote Vipave sodita dva izmed šestih sarkofagov v Evropi, ki ležita na vipavskem pokopališču od leta 1845, ko ju je iz Egipta dal pripeljati Anton Lavrin. Njuna starost pa je 4500 let. Kulturna dediščina kraja se na vsakem koraku prepleta z naravno lepoto Vipavske doline, ki se ji upravičeno pravi dežela sonca, sadja, vina in burje.

Za športa željne ljudi je pri nas poskrbljeno s plezalstvom, padalstvom, kolesarstvom, pohodništvom...

pogled na Vipavo z gradu v Ložah

V tej kratki predstavitvi je ostalo mnogo nenapisanega, zato naj vam bo v vzpodbudo odkrivanje še vseh ostalih pomembnih in lepih stvari in zato srčno upamo, da vas bomo nekega bližnjega dne zares lahko pozdravili z "dobrodošli v Vipavi!"

 

 




 

 

 

OGLEJTE SI ŠE SPODNJE PREDSTAITVE VIPAVEI

 
 
 
 

 

 


 

wipach

deček z mandolino na vrtu

pročelje apartmajev Koren

čudoviti atrij apartmajev Koren

pogled iz škofijske gimnazije

pogled z dvorišča

dvorišče

"prtun" v atriju

     
 

 

 

 

   

©2016 David